Getty Center

I Brentwood Heights, som ligger i den østlige del af Santa Monica bjergene, finder du det nok smukkest beliggende museums-kompleks i Los Angeles. Den afdøde oliemilliardær J. Paul Getty (1892-1976) var meget kunstinteresseret og hans store interesse for især europæisk kunst opstod ikke mindst fordi han det meste det meste af sit liv boede i Europa. Siden Getty’s død har fonden Getty Trust stået for museumsaktiviteterne og i 1997 åbnede det imponerende Getty Center.

Getty Center View LA

Flot udsigt fra Getty Center, Los Angeles.

Ved ankomst til museet skal bilen parkeres i den underjordiske parkeringskælder, og når p-afgiften på $20 (2021) er betalt, er resten af besøget på museet uden yderligere entre-gebyr. Fra parkering går turen via monorail op ad bjerget til toppen, hvor de flotte bygninger, som er tegnet af den prisbelønnede arkitekt Richard Meier, rejser sig.

Getty Center består af adskillige permanente samlinger og gallerier – og der er helt sikkert noget interessant at se for alle – også selvom du ikke har den største interesse for kunst. Nogle af de permanente udstillinger inkluderer europæiske kunst fra før 1800-tallet – herunder både malerier, skulpturer, kunsthåndværk mv. Også udendørs på det store område, som Getty Center dækker, er der rig mulighed for at se imponerende skulpturer mens du nyder de flotte omgivelser.

Udover de permanente er der også midlertidige udstillinger med både moderne kunst samt nyere kunstgenrer som ex. video- og fotokunst.

Getty Center Los Angeles

Getty Center, Los Angeles.

Såfremt kunstinteressen ikke er tilstede kan blot bygningerne, haverne og udsigten fra de mange forskellige udsigtsplatforme imponere de fleste. Når du går rundt og nyder herlighederne kan du forøvrigt have i baghovedet at omkostninger ved etableringen af Getty Center løb op i over 1 milliard kroner.

Getty Villa

Det første museum, som blev bygget for at huse J. Paul Getty samlingen, blev åbnet i 1974. Getty Villa er bygget som en kopi af papyrus villaen – Villa dei Papiri. Denne pragtvilla var et af de mest luxuriøse huse i den romerske by Herculaneum, som blev ødelagt under et kæmpe udbrud fra vulkanen Vesuv i år 79.

Getty Villa inkluderer ud over de imponerende bygninger med flotte søjlegange også en stor gårdhave med pool samt et græsk-inspireret amfitheater med plads til 450 gæster.

Getty Villa Los Angeles

Getty Villa.

Getty Villa, som ligger i Pacific Palisades tæt på Malibu – lidt nordvest for Santa Monica – har permanente udstillinger af græske og romerske antikviteter og skulpturer. Museet gemmer på over 44.000 kunstgenstande, som kan dateres tilbage til 6.500 år f.Kr. og frem til år 400.

Ligesom Getty Center er der her gratis entre når først p-afgiften på $20 (2021) er betalt. Udover museum fungerer Getty Villa også som uddannelsescenter, hvor kunststuderende lærer om kunst og kultur fra både det gamle Grækenland, Romerske Rige og Etrurien.

Det er nødvendigt at reservere billet på forhånd, idet der er en begrænsning på antallet af daglige gæster – dette gøres på Getty sitet.

REJSETIP: Book oplevelser i Los Angeles

REJSETIP: Find billigste billeje i Los Angeles Lufthavn