Old Town i San Diego

Den første permanente by, som europæerne byggede på den amerikanske vestkyst kan dateres tilbage til 1820’erne, og den blev etableret det sted, der i dag kendes som Old Town San Diego. Den gamle bydel i San Diego blev bygget nedenfor bakken Presidio Hill, hvorpå den første spanske mission blev grundlagt i Californien i år 1769.

Old Town San Diego sign

Old Town San Diego.

De historiske bygninger i Old Town er hovedsageligt fra perioden 1820 – 1870. Efter oprettelsen af Old Town State Historic Park i 1968 er de gamle bygninger blevet enten restaureret eller genskabt for at vidne om den vigtige rolle, området har spillet i Californiens historie.

Old Town San Diego er forbudt for biler, og når du går rundt i det hyggelige område minder det hovedsageligt om en mindre mexicansk landsby. Her finder du masser af tacos og burritos, små markeder, udendørs restauranter med margharitas og Coronas og sidst på eftermiddagen samt om aftenen vil du ofte opleve underholdning fra guitarmusikanter, som sætter gang i den mexicanske dans.

Find og book overnatning tæt på Old Town San Diego.

The Junipero Serra Museum

Den første spanske mission blev etableret af missionæren Father Junipero Serra i 1769 på toppen af Presidio Hill, som ligger umiddelbart ovenfor selve Old Town. Tag gåturen fra Old Town op til Serra Museum og nyd udsigten udover byen.

I 1929 blev missionsbygningen genskabt som en kopi af hvorledes den så ud efter etableringen sidst i 1700-tallet. Museet viser hvorledes missionærerne levede og fortæller ligeledes historier om de første og efterfølgende indbyggere i Old Town San Diego.

Casa de Estudillo i Old Town

Denne berømte bygning blev i 1825 opført af den spanske aristokrat Don Jose Antonio de Estudillo, og under den amerikanske besættelse i 1846 blev Casa de Estudillo kendt for at fungere som tilflugtssted for kvinder og børn. Bygningen, som gennemgik en større renovering tilbage i år 1910, står som et flot tidstypisk eksempel på arkitekturen i begyndelsen af 1800-tallet.

Casa de Estudillo San Diego

Casa de Estudillo i Old town.

Whaley House Museum – det hjemsøgte hus i San Diego

Lidt uden for det bilfri område i Old Town ligger det kendte Whaley House, som blev designed af ejeren selv – Thomas Whaley – og stod færdigbygget i 1857.

Whaley kom oprindeligt fra New York og flyttede første gang til San Francisco under det store Gold Rush i 1849 og tjente her gode penge på at sælge bl.a. mineudstyr til de mange lykkeriddere, som kom til området i disse år. Senere flyttede Whaley med hustru til San Diego, hvor han første omgang slog sig ned i midten af 1850’erne, og hvor han byggede det senere så kendte hus.

Familien nåede dog at flytte frem og tilbage mellem de to byer endnu engang pga. dels brande i hans virksomheder og dels både succesfulde og fejlslagne forretninger begge steder.

I den interessante historie om Thomas Whaley og hans familie indgår der også mange ulykkelige og barske familiære omstændigheder, som alt sammen bliver fortalt i detaljer på Whaley House Museum.

Grunden til at dette hus er meget berømt i USA er, at det er blevet kendt som et sted, hvor flere ånder holder til! I tv-programmet kaldet ”America’s Most Haunted” er Whaley House i Old Town San Diego blevet kåret til det mest hjemsøgte hus i landet, og et årligt besøgstal på over 100.000 mennesker vidner om den store interesse for Whaley House.

The Whaley House

The Whaley House – det hjemsøgte hus i Old Town San Diego.

Under flere omgange er huset blevet renoveret og sidst i 1950’erne overtog bystyret i San Diego ejendommen, som kort tid efter blev åbnet for offentligheden. Siden år 2000 har Save Our Heritage Organization (SOHO) administreret bygningen, og der bliver lagt kræfter i at få genskabt dens oprindelige udseende.

Bazaar del Mundo – shopping i San Diego

I Old Town San Diego finder du også butikscentret Bazaar del Mundo. I dette farverige center kan du finde et større udvalg af specialiteter fra Latinamerika – herunder bl.a. masser af interiørgenstande, smykker, krukker, kunstgenstande mv. Ligeledes ligger den populære og anmelderroste mexicanske restaurant Casa Guadalajara også i Bazaar del Mundo.

Bazaar del Mundo Old Town-San-Diego

Bazaar del Mundo i Old Town San Diego.

Relaterede artikler:

Book oplevelser i og omkring San Diego: