Highway 1 roadtrip mellem San Francisco og Los Angeles

Roadtrip anbefaling Californien

Denne kendte vejstrækning langs Stillehavskysten mellem San Francisco i nord og Los Angeles i syd er en af de mest kørte roadtrip-klassikere i Californien. Få masser af inspiration til Highway 1 roadtrip i denne artikel.

Rejsetip: Lej bil i Californien

Omkring 800 km lang er kystvejen, og i løbet af turen er der rig lejlighed for at opleve både barsk klippekyst, store flotte Redwood træer, hyggelige badebyer, verdenskendt akvarium og meget meget mere.

California Highway 1 Roadtrip

Den populære Highway 1 i Californien.

Highway 1 i Californien har en udsat beliggenhed helt ud til Stillehavskysten, og pga. jævnlige sten- og jordskred sker det at vejen må lukkes ifm. større reparationer og vejarbejder. Dette skete hele to gange i første halvår af 2017.

Først gik det ud over Pfeiffer Canyon Bridge i det naturskønne område omkring Big Sur – broen blev ødelagt i februar 2017 ifm. et stort jordskred. Opbygningen af den nye Pfeiffer Canyon Bridge afsluttedes i efteråret 2017 og den nye bro i Big Sur åbnede 5. oktober 2017.

I maj 2017 gik det ud over området ved Mud Creek, hvor ca. en million ton jord skred ned ad bjergskråningerne og begravede ca. 500 meter af den populære Highway 1 i Californien ca. 110 km syd for Monterey. Oprydningen efter dette enorme jordskred samt genetableringen af kystvejen ved Mud Creek blev endeligt færdiggjort juli 2018, og den fulde kyststrækning mellem San Francisco og Los Angeles blev således igen farbar.

Hvad skal man se på Highway 1 roadtrip i Californien

Med udgangspunkt umiddelbart syd for San Francisco listes herunder anbefalinger til Highway 1 – både de kendte og mindre kendte steder på ruten – indtil du rammer millionbyen Los Angeles i det sydlige Californien.

For anbefalinger til ruten nord for San Francisco henvises til Highway 1 roadtrip nord for San Francisco.

Læs også: Roadtrip fra San Francisco til Las Vegas

Devil’s Slide Coastal Trail + Hanging Bunker
Første stop på Highway 1 roadtrip efter at have vinket farvel til San Francisco er et sted, som ikke står i mange guidebøger. En gammel del af den oprindelige Highway 1 er ved Devil’s Slide blevet lukket for biler ifm. åbningen af en ny tunnel i 2013.

Navnet Devil’s Slide kommer pga. den meget stejle klippekyst på dette sted, som gjorde at den gamle Highway 1 strækning gang på gang blev ødelagt netop her med store genopbygningsomkostninger til følge for vejadministrationen i Californien. Man besluttede derfor i 2011 at bygge en tunnel bagved klipperne for at undgå yderligere problemer med klippeskred.

Devils Slide Highway 1

Den oprindelige Highway 1 ved Devil’s Slide.

Den gamle Highway 1 strækning ved Devil’s Slide er efterfølgende blevet omdannet og etableret til vandre- og cykelsti, og her kan du efter en lille gåtur opleve imponerende udsigt til den barske klippekyst lige syd for San Francisco.

Der er parkeringsplads både nord og syd for den nye tunnel – det anbefales at benytte den sydlige p-plads, da gå-turen hen til de flotte udsigtssteder er kortest herfra – samt du er ikke langt fra Old Hanging Bunker. Fra den sydlige p-plads skal du blot følge den astfalterede vej nordpå og du kommer snart til bænke samt opstillede udkigs-kikkerter.

Gå lidt længere op ad den stejle vej – ca. 300-400 m – og udsigten bliver bare bedre og bedre. Når du kommer til det sidste bænke-arrangement inden vejen drejer lidt ind i landet og fører mod den nordlige p-plads, behøver du ikke gå længere.

Hanging Bunker Devils Slide

Hanging Bunker ved Devil’s Slide.

Herfra kan du ligeledes se Hanging Bunker, som er en udkigsbunker fra 2. verdenskrig. Du kan godt gå op til bunkeren via en mindre grussti – der er dog ingen skilte – men heller ingen skilte, som siger man ikke må! Der er rigtig fin udsigt deroppe fra. Jorden omkring bunkeren er blevet fjernet med årene – sådan så den ikke ud da den blev konstrueret tilbage i 1940’erne.

Big Basin – oplev de største Redwood træer syd for San Francisco
Fortsæt sydpå ad Highway 1 gennem badebyen Half Moon Bay – og tag evt. et hurtigt kig på det fantastisk beliggende Ritz Carlton Hotel lidt syd for Half Moon Bay.

Du har nu chancen for at tage en afstikker væk fra Hwy 1 og opleve de kæmpe Redwood træer i Big Basin Redwoods State Park. Tag enten Hwy 92 ind i landet ved Half Moon Bay eller vent til du kommer lidt længere sydpå på Hwy 1 og kør østpå ad Hwy 84 i San Gregorio. Begge ruter er dog via mindre og til tider lidt snørklede veje, så beregn ca. en times kørsel ind til Big Basin Redwoods State Park.

Big Basin Redwoods State Park

Big Basin Redwoods State Park – Highway 1 roadtrip.

Der findes adskillige vandreture i Big Basin – både længere og krævende samt korte og nemme. Den mest populære sti er den ca. 1 km korte Redwood Nature Trail, hvor du kommer forbi parkens mest imponerende Redwood træer.

Såfremt du vil udforske større dele af parken er der mulighed for at campere inde blandt de kæmpe træer – se mere om camping i Big Basin.

Ligeledes er der flere hyggelige lodges, inns, resorts mv. i Big Basin – Find og book overnatning i Big Basin.

Se også flere info om de forskellige vandreture i Big Basin.

Træerne når ikke helt op i størrelse som dem i Redwood National State Parks, men man kan ikke andet end at blive imponeret over disse kæmpe træer, som i Big Basin Redwoods State Park når op på højder over 90 meter og omkredse på over 15 meter.

Roaring Camp Railroads i Felton
Har du besøgt Big Basin køres sydpå til Highway 9 og ned til Felton, hvor du har mulighed for at tage en tur med et gammelt damplokomotiv på en jernbane, som tidligere blev brugt til at transportere tømmer fra det store skovområder i området. Turen med damplokomotivet er et sikkert hit for børnene, og i Roaring Camp er der ligeledes mulighed for bl.a. at vaske guld og møde nogle af indbyggerne i den lille by, som er en rekonstuktion af en skovarbejderlandsby, som den så ud i 1880’erne.

Rundturen med damplokomotiv i gammel redwoodskov er på ca. 10 km og når toget når bjergtoppen holdes en pause på 15–20 min., så der er mulighed for at strække benene.

Roaring Camp Damplokomotiv

Damplokomotivet kører mellem de store Redwood træer ved Roaring Camp.

Til orientering kører ligeledes Santa Cruz Beach Train frem og tilbage mellem Roaring Camp og Santa Cruz. Toget afgår fra Santa Cruz Beach Boardwalk.

Se mere information om Roaring Camp og damplokomotiverne.

Find og book overnatning i Felton.

Santa Cruz – anbefalet stop på Highway 1 roadtrip
Følg Hwy 9 videre sydpå og du rammer igen Hwy 1, når du ankommer til Santa Cruz. Afslappet og laid back atmosfære er hvad der kendetegner denne hyggelige badeby. Byen er desuden velkendt for at være tilholdssted for mange surfere, som venter på de store bølger – og du kan endda besøge Santa Cruz Surfing Museum og få nærmere indblik i surfingens historie. Surfere fra hele verden kommer til byen under de årlige surf konkurrencer, og Santa Cruz er ligeledes stedet, hvor både gamle og nye hippier samt fredsbevægelser holder til og nyder den fredelige atmosfære.

Santa Cruz Californien

Santa Cruz – den hyggelige surfer- og badeby.

Denne badeby ved Stillehavskysten er ligeledes kendt for Santa Cruz Beach Boardwalk, som er det gamle tivoli på stranden, som efterhånden har vokset sig større og større. En af hovedattraktionerne er dog stadig den gamle trærutsjebane, som blev indviet i 1924 – The Giant Dipper.

Find og book overnatning i Santa Cruz.

Har du tid, mens du besøger Santa Cruz kan du køre et smut forbi Mystery Spot få kilometer nord for byen, hvor du vil opleve et lille område inde i skoven, hvor tyngdekraften synes at være helt ophævet.

Monterey
Fortsæt videre ad Highway 1 ned til Monterey, som ligger i bugten med samme navn. Byen er berømt ikke mindst for sit verdensberømte og anerkendte akvarium – Monterey Bay Aquarium, hvor du kan opleve fisk fra Stillehavet på tæt hold i akvariet, som er bygget i en gammel fiskefabrik ved havnen i Monterey.

Akvarium Monterey

Det kendte akvarium i Monterey.

Det flere etagers store akvarium har flere kæmpe vandbassiner med alt lige fra flotte farverige gopler til de farligste hajer. Placeringen af akvariet i en gammel fiskefabrik er med til at gøre besøget anderledes og mindeværdigt ift. mange andre akvarier i verden. Det er en god ide at købe indgangsbilletter over nettet inden ankomst til Monterey Bay Aquarium.

Den kendte forfatter og nobelprisvinder i litteratur John Steinbeck voksede op tæt på byen Salinas ikke langt fra Monterey, og mange af hans bøger omhandler historier, som foregår i Monterey og omegn. Monterey er stolt af deres kendte forfatter, og du vil mange steder i byen se portrætter og butiksnavne, som refererer til John Steinbeck. De mest kendte af hans bøger, som foregår i Monterey og omegn, er nok Mus og Mænd, Øst for Paradis og Cannery Row.

Cannery Row Monterey

Cannery Row i Monterey.

Cannery Row er gaden langs vandet i Monterey, hvor de gamle fiskekonservesfabrikker lå indtil især sardinfiskeriet forsvandt i 1940’erne. De gamle fabriksbygninger blev op gennem 1970’erne og 80’erne renoveret og Cannery Row er nu en kombination af restauranter, butikscentre, specialforretninger og hoteller med Monterey Bay Aquarium beliggende i den nordligste ende af gaden.

Find og book overnatning i Monterey.

Tag også en hyggelig gåtur på Monterey’s gamle havnekaj – Fisherman’s Wharf, som ikke er en turistmagnet i samme grad som den tilsvarende i San Francisco. Fra Fisherman’s Wharf er der også mulighed for at tage på whale watching – hvalture ud for Monterey – og få mulighed for at spotte spækhuggere, blåhvaler og flere af havets imponerende dyr.

17 Mile Drive
Vejen langs kysten rundt om Monterey Peninsula kaldes 17 Mile Drive. Det er en privatejet betalingsvej, som koster $10,25 (2017) per bil at køre på, og er ofte at se på lister over de 10 flotteste køreture i USA. Den smukke rute snor sig både langs kysten, men også rundt om nogle af Californiens dyreste ejendomme, hvor millionærer og milliadærer nyder livet med udsigt til den flotte Stillehavskyst.

17 Mile Drive Californien

En af de mange flotte udsigter fra 17 Mile Drive i Californien.

Oplev bl.a. seværdighederne The Lone Cypress – det enlige cypres træ, som står på en høj klippe helt ud til Stillehavet og Seal Rock – stranden hvor både søløver, sæler, og krabber kan opleves på tæt hold. Bird Rock – klippen, hvor mange fugle og søløver holder til og Spanish Bay – bugten på den nordvestlige del af halvøen med flotte stenformationer – på Spanish Bay Boardwalk kan du på den konstruerede træ-sti nemt følge den forrevne kyststrækning.

Udover masser af fugle, søløver og sæler vil du også ofte være heldig at kunne spotte havoddere langs kysten samt græssende hjorte på de ekstraordinære flotte golfbaner ved Pebble Beach Golf.

Vær opmærksom på at motorcykler ikke er tilladt på 17 Mile Drive.

Carmel
Umiddelbart syd for Monterey ligger byen Carmel – hvis officielle navn er Carmel-By-The-Sea. Carmel er en lille hyggelig by, hvor skuespilleren og filminstruktøren Clint Eastwood var borgmester i slutningen af 1980‘erne.

Find og book overnatning i Carmel.

Masser af små butikker, gallerier, restauranter og cafeer finder du i denne by, hvor et meget restriktiv bystyre har regeret i mange år. Bl.a. kræves tilladelse til fældning af træer og de ellers så brugte neon-skilte langs vejene er heller ikke tilladt i Carmel.

Big Sur – Highway 1 roadtrip anbefaling

Området på Highway 1 i Californien, som benævnes Big Sur, er løst defineret kyststrækningen umiddelbart syd for Carmel og ca. 130 km sydpå til lidt nord for Hearst Castle i San Luis Obispo County. Big Sur kyststrækning betegnes som den smukkeste og mest imponerende del af Highway 1 i Californien.

For hvert sving du tager på den snørklede strækning vil du blive mødt af rå og uslebne klipper samt masser af flotte udsigtspunkter langs Stillehavskysten.

Point Lobos State Reserve
Lige syd for Carmel i statsparken Point Lobos State Reserve finder du flere korte gåture langs den flotte kyst med rige muligheder for at se fantastisk kystnatur samt mange af de dyr, som lever tæt på Stillehavskysten.

Tag eksempelvis Cypress Grove Trail (ca. 1½ km) med imponerende klippekyst, store larmende bølgeskvulp, masser af vilde blomster og skov med de flotte cyprestræer.

Cypress Grove Trail Point Lobos State Reserve

Cypress Grove Trail i Point Lobos State Reserve.

Tag evt. også gåturen Bird Island Trail, hvor du kommer forbi en mindre bugt – China Cove – med en hyggelig strand, adskillige klippegrotter og med rig mulighed for at se både pelikaner, skarver og flere andre fugle, som lever ved stillehavskysten.

Bixby Creek Bridge på Highway 1 roadtrip
Køreturen videre sydpå fra Point Lobos byder på adskillige flotte udsigtspunkter med rige muligheder for at gøre stop og nyde det imponerende kystlandskab. Såfremt sulten begynder at melde sig kan restauranten ved Rocky Point anbefales – ikke mindst pga. den storslåede udsigt ud over Stillehavet.

Bixby Bridge Highway 1

Bixby Bridge på Highway 1 roadtrip.

Den mest kendte og fotograferede bro på Highway 1 syd for San Francisco er Bixby Bridge ca. 18 km syd for Point Lobos State Reserve. Bixby Bridge blev indviet i 1932 og var i mange år verdens længste cementbro. Med til historien om Bixby Bridge er at en stor del af det slidsomme arbejde med brobygningen i starten af 1930’erne blev udført af indsatte fra det kendte San Quintin fængsel, som ligger lidt nord for San Francisco.

Pfeiffer Beach og Pfeiffer Big Sur State Park
Kort tids kørsel efter Bixby Bridge kommer du til Pfeiffer Big Sur State Park. I denne statspark finder du bl.a. de sydligst voksende Redwood træer, og det er muligt at campere midt mellem de store træer og nye den skønne natur.

Tag evt. vandreturen Falls Trail, som fører dig gennem skov af store Redwood træer inden du kommer til Pfeiffer vandfaldet – en tur på ca. 3 km.

Sun Portal Pfeiffer Beach

Sun Portal ved Pfeiffer Beach.

Ved Pfeiffer Beach finder du den kendte klippeformation Sun Portal med hullet i midten, som i december og januar skaber et ekstraordinært lysindfald, når sollyset skærer sig igennem klippen ved solnedgang.

Big Sur Village
Ca. midt på kyststrækningen kaldet Big Sur finder du Big Sur Village, som er en ca. 2 km lang strækning af Highway 1, hvor du bl.a. finder benzinstationer, forskellige overnatningsmuligheder, restauranter, cafe’er, gallerier og små specialbutikker.

Big Sur Village

Big Sur Village.

Det er den eneste by på kyststrækningen Big Sur, og de fleste af de ca. 1000 mennesker, som bor permanent i Big Sur Village, er folk – primært forfattere, malere og andre kunstnere – eller efterkommere deraf, som flyttede hertil i midten af 1900-tallet for at bo i et alternativt bysamfund.

Find og book overnatning i Big Sur.

En af de kendte kunstnere, som i en periode på næsten 20 år boede i Big Sur Village, var forfatteren Henry Miller. Et mindre museum om Henry Miller finder du i den sydlige del af byen – Henry Miller Memorial Library. Stedet fungerer faktisk både som bibliotek, boghandel, mini-museum om Henry Miller samt event-sted, hvor der løbende afholdes forskellige arrangementer.

Henry Miller Museum Big Sur

Henry Miller Museet i Big Sur.

Se mere om Big Sur Village og de forskellige butikker, restauranter mv. på hjemmesiden BigsurCalifornia.org

Har du tid og lyst er Big Sur Village stedet, hvor man kan trække sig tilbage fra storbyerne og tage en pause fra bilturen for at nyde stilhed, vandreture, rigt dyreliv og evt. overnatte i en simpel bjælkehytte ved siden af store Redwood træer.


Anbefalinger til spisesteder i Big Sur

I Big Sur Village finder du adskillige spisesteder – både gourmetrestauranter og mindre fashionable spisesteder.

Restaurant Sierra Mar på Post Ranch Inn byder på extraordinær flot udsigt ud over Stillehavet. Restauranten er i den dyrere ende af skalaen, og kommer du og spiser om aftenen er der dress code “casual elegant”, hvilket betyder at shorts, t-shirts og sandaler og sportstøj ikke er tilladt i Sierra Mar. Maden, der tilbydes om aftenen, er en traditionel 4-retters menu, som ændres fra dag til dag.

Restaurant på Post Ranch Inn

Sierra Mar – restaurant i Big Sur.

The Sur House Restaurant på Ventana Big Sur Resort er ligeledes en af de finere restauranter i Big Sur, og det er den kendte chefkok Paul Corsentino, som styrer køkkenet.

Book overnatning på Ventana Resort i Big Sur.

På The Sur House benyttes lokale råvarer – det være sig friskfangede fisk fra lokale fiskere, kød fra fritgående køer på gårdene i landbrugsområderne lidt inde i landet. The Sur House byder også på en superflot udsigt ud over Stillehavskysten.

The Sur House

The Sur House – restaurant på Ventana Big Sur Resort.

Nepenthe er en restaurant uden dress code og med en lidt mere afslappet atmosfære. Priserne på både frokost og aftenmåltider er rimelige, og udsigten ud over Stillehavnskysten fra Nepenthe kan man heller ikke klage over. Mange vælger at smage den populære Ambrosia Burger på Nepenthe.

Nepenthe Big Sur

Restaurant Nepenthe i Big Sur.

I Big Sur Bakery & Restaurant kan du bl.a. bestille lækre pizzaer og ikke mindst desserter og kager fra bageriet. Big Sur Bakery ligger inde blandt Redwood træerne og byder på hyggelig og afslappet atmosfære.

Big Sur Bakery

Big Sur Bakery og Restaurant – inde blandt Redwood træer.


McWay Falls
Lidt syd for Big Sur Village kommer du til Julia Pfeiffer Burns State Park, hvor du skal tage den korte gåtur hen og se McWay Falls.

McWay Falls Big Sur

McWay Falls i Big Sur.

McWay Waterfall Trail fører dig via en nem/bred sti til udsigtspunkter, hvor du ovenfra kan se McWay vandfaldet, som rammer direkte ned på sandstranden. Tidligere ramte vandfaldet faktisk direkte ned i Stillehavet, men efter en større brand med deraf følgende jordskred og rekonstruktions-projekt i midten af 1980’erne rammer vandfaldet nu nogle meter længere væk fra havet.

Søelefanter ved Piedras Blancas
Når du fortsætter længere sydpå ad Highway 1 vil du på et tidspunkt opleve at den forrevne klippekyst bliver erstattet af mere fladt terræn, og vejen bliver mindre snørklet. Efter du har passeret Piedras Blancas Light Station har du muligheden for at opleve de tidligere artstruede søelefanter på tæt hold. Ved Elephant Seal Vista Point er der anlagt en sti inklusiv rækværk, hvor de mange besøgende kan stå og iagttage de store søelefanter i fri natur.

Elephant Seal Vista Point

Søelefanterne syd for Big Sur.

Søelefanter er de største af sælarterne og voksne hanner kan blive op til 4 meter lange og veje helt op til 2 ton. Lær mere om søelefanterne via siden Friends of the Elephant Seal.

Find og book overnatning tæt ved Piedras Blancas.

Hearst Castle – Highway 1 roadtrip anbefaling
Fra Piedras Blancas er der ikke langt til endnu et af de helt store trækplasttre på Highway 1 – Hearst Castle tæt på den lille by San Simeon. Et overdådigt byggeri/slot, som rigmanden og mediekongen William Randolph Hearst byggede mellem 1919 og 1947 – dog uden nogensinde at blive fuldstændig færdig.

Hearst Castle ligger på toppen af bjerget La Cuesta Encandada og inden Hearst døde i 1951 fik han samlet en masse kunstgenstande og andre skatte, som nu er at se rundt omkring på slottet med dets hele 165 rum.

Hearst Castle Highway 1 California

Hearst Castle – stor attraktion Highway 1 roadtrip.

Herudover findes bl.a. romerske bade og en swimmingpool i olympisk størrelse ved Hearst Castle, ligesom Hearst også fik opbygget USAs største privatejede zoo. Den zoologiske blev dog nedlagt kort tid efter hans død, men du kan stadig være heldig og se zebraer, som går rundt og græsser på markerne langs vejen op til Hearst Castle – efterkommere af zebraer, som Hearst anskaffede til sit zoo.

Hearst Castle har i flere år – inden COVID-19 – været på top 10 listen over seværdigheder med flest besøgende turister i USA. Der er flere guidede ture du kan tage med på – se beskrivelse og reserver ture på hjemmesiden hearstcastle.org.

I foråret 2020 blev Hearst Castle lukket for besøgende pga. COVID-19 restriktioner, og senere i 2021 beskadigede store regnskyl den stejle, snoede adgangsvej, der stiger ca. 500 meter på bare 8 km til denne uforlignelige ejendom.

Først 11. maj 2022 er adgangsvejen færdigrenoveret, og nu er denne store attraktion i Californien igen klar til at modtage gæster.

San Luis Obispo – anbefaling på Highway 1 roadtrip
Tilbage på Highway 1 fortsættes turen videre sydpå langs kysten gennem de hyggelige kystbyer Cambria, Cayucos og Morro inden vejen fører ind i landet og rammer Hwy 101 i byen San Luis Obispo – eller i daglig tale blot SLO – udtales ”slou”

Er du vin-interesseret vil San Luis Obispo være et oplagt sted at tilbringe et par dage. SLO vinområdet inkluderer områderne helt fra San Simeon i nord til Nipomo i syd og fra Stillehavskysten i vest til bjergtoppene i Santa Lucia Mountains i øst.

Vinmark San Luis Obispo

Vinmark ved San Luis Obispo.

Find og book overnatning i San Luis Obispo.

De fleste vingårde (vineyards) og vinproduktioner (wineries) er åbne for smagninger og rundture, og der findes mange arrangører af vinsmagningsture i San Luis Obispo og omegn, så du ikke behøver at være afhængig af at skulle styre bilen.

Book vinture i San Luis Obispo.

Et oplagt sted at overnatte i San Luis Obispo er ved Madonna Inn, som er et kendt hotel i hele Californien pga. ikke to af de over 100 værelser er ens. Værelserne er derimod indrettet efter forskellige temaer – så som Safari Room, Rose Room, Yosemite Rock Room, Old English Room osv.

Book overnatning på Madonna Inn.

Pismo Beach
Fortsæt syd på Highway 101 og efter små 20 km når du igen Stillehavskysten ved Pismo Beach. Denne badeby er berømt som et godt surfersted og ligeledes er det kendt for de alternative motoriserede køretøjer, som drøner rundt i klitterne ved kysten.

Pismo Beach Highway 101

Pismo Beach.

Her er det nemlig lovligt at køre rundt i sandet i de sjove køretøjer. Lej evt. en ATV eller sågar en Hummer, som benyttes i det amerikanske militær, og få stillet din lyst ud i sandkørsel.

Find og book overnatning i Pismo Beach.

Ligeledes er byen kendt for sommerfuglene i Monarch Butterfly Grove, hvor tusindvis af sommerfugle holder til – primært i månederne fra oktober til februar. Et must-see såfremt du er i Pismo Beach i den periode.

Solvang
Syd for Pismo Beach deler Highway 1 og Highway 101 sig igen, men Highway 1 kører ikke helt ude ved kysten før de to veje igen mødes ved Las Cruces ca. 40 km vest for Santa Barbara. Bliv derfor på Highway 101 og tag evt. en afstikker fra motorvejen ved Buelton og kør ind og besøg den danske hovedstad i USA – Solvang.

Byen blev grundlagt i 1911 af danske nybyggere og formålet var at bevare forbindelsen til Danmark med dansk levevis via danske kirker og folkeskoler. Bybilledet domineres bl.a. af storke lavet i plastic, påmalet bindingsværk, model af rundetårn samt gaslamper i gaderne.

Solvang Californien billede

Solvang i Californien.

Selvom Solvang med årene er blevet meget amerikaniseret er stedet en stor del af danskernes historie i Californien. Besøg det danske museum i Solvang – Elverhøj Museum – og få indblik i hvorledes livet for de danske nybyggere var for over 100 år siden.

Find og book overnatning i Solvang.

Rundt omkring i Solvang er der naturligvis rig mulighed for både at smage æbleskiver, rundstykker og smørrebrød.

Tæt på Solvang ligger også afdøde Michael Jacksons “Neverland Ranch” hvor pop-kongen både havde zoologisk have og tivoli. Det er ikke muligt at komme indenfor lågen, men mange fans tager hvert år stadig hen til lågen ind til Neverland for at mindes The King of Pop.

Læs også: Solvang – den danske by i Californien.

Santa Barbara
Retur på Highway 101 fortsættes til kysten, og efter ca. en times kørsel kommer du til Santa Barbara, som er en af de mest mondæne kystbyer i Californien.

Den flotte by i spansk kolonistil ligger ca. 150 km nordvest for Los Angeles. Santa Barbara er flot beliggende rammet ind af bjerge og hav – og den 6 km lange palmestrand er en gåtur værd. Efter et stort jordskælv i 1925 besluttede bystyret at den spanske stil med røde tegltage skulle følges samt et forbud mod højere bygninger end 4 etager blev indført.

Santa Barbara palmestrand

Santa Barbara med den flotte palmestrand og huse med røde tegltage.

Største seværdigheder i Santa Barbara er bl.a. County Court House, hvor man fra klokketårnet har en flot udsigt ud over byen og kysten. Besøg også Santa Barbara Mission, som er en af de bedst bevarede spanske missionsstationer i det vestlige USA.

Find og book overnatning i Santa Barbara.

Camarillo Premium Outlets
Inden du rammer Los Angeles vil du på Hwy 101 ca. halvvejs mellem Santa Barbara og LA komme forbi et af Californiens største og populæreste Outlet Centre. Camarillo Premium Outlets ligger i byen Camarillo og består af ca. 160 forskellige outlet butikker.

Find alle de kendte mærker som Vans, Nike, Levi’s, Tommy Hilfiger, Converse, Calvin Klein osv. samt masser af spisemuligheder samt biografer. For lidt inspiration til shopping kan du læse artiklen Hvad er billigt i USA.

Find og book overnatning i Camarillo.

Godt en times kørsel på Hwy 101 efter Camarillo Premium Outlets rammer du den største by i Californien – se guide til Los Angeles.

Relaterede artikler og links om Highway 1 roadtrip:

Lej motorcykel i USA

Book oplevelser i Californien

Læs og del rejsetips om USA i dansk Facebook gruppe