Alcatraz – fængselsøen i San Francisco

Den berømte fængselsø Alcatraz – også kendt som The Rock – ligger i San Francisco bugten midt imellem Golden Gate Bridge og Bay Bridge. Der afgår turbåde til den gamle fængselsø fra Pier 33, som ligger ca. 5 min. gåtur øst for søløverne ved Pier 39.

Alcatraz Fængsel San Francisco

Alcatraz fængsel midt i San Francisco bugten.

Book billet til Alcatraz i god tid

Turen til Alcatraz er enormt populær – ca. 1,5 million besøgende tager turen til øen hvert år, så det er vigtigt at reservere billetter på forhånd for at undgå lang ventetid – og i værste fald opleve at alle ture er booket op!

Turene til Alcatraz arrangeres af Alcatraz Cruises, som har mindre færger, som dagen – og aftenen lang – transporterer besøgende frem og tilbage til øen. Det er muligt at booke billetter til fængselsøen op til 90 dage i forvejen.

Den “normale” tur tager ca. 2½ timer inklusiv en selv-guided tur rundt I fængselsbygningerne. Du vil få udleveret hovedtelefoner, hvori du kan høre optagelser med bl.a. tidligere indsatte, som fortæller hvordan livet var på Alcatraz.

Det er også muligt at komme på aftenture og “Behind the Scenes” ture samt en kombineret ø-tur, som også inkluderer tur til Angel Island State Park.

Se detaljer om de forskellige ture samt book billetterne på det officielle site for Alcatraz Cruises.

Rejsetip: Det er også muligt at booke Alcatraz ture i kombination med andre aktiviteter – herunder f.eks. vandflyver, helikopertur, GoCar-tur mv.

Historien om Alcatraz

Tilbage i 1850, hvor Californien officielt blev den 31. stat i USA, blev San Francisco bugten set som et ømt punkt ift. fjentlige angreb, og Alcatraz blev således betragtet som en vigtig strategisk position for forsvaret af Californien. Derfor påbegyndte det amerikanske militær opførelsen af et fort med tilhørende batteristillinger på øen. Fortet stod færdigt i 1859 og gennem Borgerkrigen år 1861 – år 1865 var fortet på Alcatraz det største fort vest for Mississippi Floden.

I 1854 blev det første fyrtårn på USA’s stillehavskyst bygget på Alcatraz for at guide handelsskibe sikkert igennem San Francisco’s bugt.

Sidst i 1800-tallet anså militæret ikke at batteristillingerne var nødvendige mere og Alcatraz blev i stedet transformeret til et militær-fængsel, hvor straffede soldater skulle afsone og disciplinært optrænes igen. De militære fanger stod hovedsageligt for ombygningen fra fort til fængsel, og øen forblev i militærets varetægt indtil 1933.

Herefter overtog det amerikanske kriminalforsorg bygningerne på øen, og omdannede dem til et top-sikret fængsel, som skulle huse de værste forbrydere i landet. Alcatraz blev det mest kendte fængsel i USA – ikke mindst fordi gangster-bossen over dem alle – Al Capone – fra 1934 til 1939 afsonede en del af sin straf her.

Fængselsøen fik i perioden 1934 til 1963 øgenavnet Devil’s Island pga. de hårdkogte forbrydere, som afsonede deres straffe på stedet.

Alcatraz fængselsceller

Cellerne i fængslet på Alcatraz Island.

En speciel fængselsideologi blev anvendt på Alcatraz, idet fangerne kun havde basal ret til føde, tøj og tilsyn af en læge. Alle andre ”privilegier” skulle fangerne gøre sig fortjent til. For eksempel anså fængselsadministrationen arbejde, læsestof, gåture mv. som privilegier! Såfremt de indsatte brød regler eller ikke opførte sig eksemplarisk blev for eksempel seng, lys eller andet taget fra dem i fangecellerne.

Officielt er det aldrig lykkedes nogen fanger at flygte fra Alcatraz, men 3 personer er dog aldrig blevet fundet efter de forsøgte at flygte! Man går ud fra at de led druknedøden i det strømfyldte vand, som er i San Francisco bugten.

I 1963 lukkede fænglet pga. det hårde vejr i bugten tærrede på bygningerne, og der var således meget høje vedligeholdelsesomkostninger forbundet ved at holde fængslet kørende. Ligeledes var de daglige driftsomkostninger meget høje pga. den eneste mulighed for forsyninger, transport mv. var via vandvejen.

Fra nov. 1969 til juni 1971 var øen ”besat” af amerikanske indianer-aktivister, som ønskede at sætte politisk fokus på undertrykkelsen af de tilbageværende indianske stammer i USA.

I 1973 åbnede The National Park Service for første gang op for at besøgende kunne komme til øen og se det verdenskendte fængsel.

Relaterede artikler og links:

Book billigt hotel i San Francisco

Book oplevelser i San Francisco

Søg billig billeje i SF Lufthavn